Talán kevesen állnak ilyen tudatosan ehhez a kérdéshez, pedig a bőrünk megfelelő felkészítésével lesz igazán szép a sminkelt végeredmény. Éppen ezért, érdemes előre végig gondolni, mit tehetünk azért, hogy a bőrünk a legjobb formáját nyújtsa egy számunkra fontos eseményen - mint amilyen az esküvőnk napja. 

Félreértés ne essék, a sminkelés minden esetben a bőr előkészítésével kezdődik, azonban nem mindegy, hogy egy arc milyen állapotban kerül a sminkes kezei közé.

Íme néhány dolog, ami hátrányosan befolyásolja a bőr minőségét, így negatívan hat arra, hogyan mutat a smink az arcunkon:


  1. Nem megfelelő arcápolás: jellemzően a bőrtípusnak nem megfelelő termékek használatából fakadó problémák, pl. túlszárítás, alulhidratálás. A sminkelt eredmény ilyen bőrön foltos lesz, ráadásul egy száraz, kiéheztetett bőr sokkal nagyobb eséllyel lesz érzékeny a termékekre. "Megeszi" a sminket, így az gyorsabban és csúnyán fog kopni.
  2. Kíméletes hámlasztás teljes hiánya: egyenetlen bőrfelület, telt pórusok, megvastagodott részek a bőrön. Utóbbiakon nem terül szépen a smink, "kukacosodnak" a termékek, a bőr ledobja az alapozót, mindezt persze nem egyenletesen, hanem foltokban. Ugyanígy a túlhámlasztott bőr is nagy baki, rendkívül irritált tud lenni, kipirosodik, szintén ledobja a sminket és még csíp, fáj is mindennemű termék viselete.
  3. Túlzott napozás vagy szolizás: megvastagodott, pigmentfoltos bőr, szolizás esetén sárgás bőrtónus, amit nagyon nehéz egységesíteni és természetesebbé varázsolni. Az eredmény szintén foltos alapozás lehet, mert a megvastagodott bőrterületeken a smink teljesen máshogy viselkedik.

Mindezek tükrében azt tanácsolom, hogy nemcsak esztétikai megfontolásból, hanem egészségügyi okokból is vedd komolyan a bőröd előkészítését. Remélhetőleg ha ebben tudatosabbá válsz, a mindennapjaidban is rutinná fog válni néhány olyan alapvető dolog, amivel sokat tehetsz bőröd egészségéért és szépségéért.

Fél évvel a nagy esemény előtt

Kezdj el rutinszerűen foglalkozni az arcbőröd ápolásával. Ha nem tudod, milyen termékeket válassz ehhez és elveszel a rengeteg információ között, akkor keress fel inkább egy bőrápolási szakértőt, kozmetikust vagy akár bőrgyógyászt, aki célzottan, a bőrtípusodnak (vagy ha vannak, bőrproblémáidnak) megfelelően tud neked termékeket ajánlani.

Az alapvető bőrápolási rutin 2 lépéses:

tisztításból és hidratálásból áll. Reggelente ezt fényvédő használatával kell még kiegészítened. Ha azonban az optimális bőrkép a cél, feltétlenül javaslom, hogy heti 1-2 alkalommal kíméletes hámlasztást is iktass be a rutinodba. Ez lehet mechanikus vagy kémiai, esetleg enzimes peelinggel, a lényeg, hogy segítsd a bőrödet az elhalt hámrétegtől való szabadulásban. Emellett, ha mindent meg szeretnél tenni az optimális bőrkép elérése érdekében és nem okoz problémát neked több féle termék rendszeres használata, akkor érdemes megfontolnod a bőrtípusodnak, elért céljaidnak megfelelő hatóanyagok beépítését is a rutinodba (pl. C-vitamin vagy más antioxidáns, hialuronsav, retinol, peptidek stb. - a lista végtelen).

6-8 héttel az alkalom előtt

Érdemes ellátogatnod egy kozmetikushoz egy bőrtípusodnak megfelelő kezelés céljából. Ez lehet tisztítás, ha arra van szükséged, vagy ha nagyon száraz a bőröd, akkor egy tápláló, regeneráló kezelés, és feltétlen ajánlom a masszázst.

3-4 héttel a jelenésed előtt

Tegyél újabb látogatást a szakembernél, ezúttal már egy kíméletesebb, kényeztető program kedvéért. Ha esküvőre készülsz, hidd el, mentálisan is nagyon jól fog esni a szervezés véghajrájában egy kis kikapcsolódás és kényeztető énidő.

Mindeközben a jól beállított rutinodat se hanyagold el! A bőrápolás (mint oly sok minden más) lényege is a rendszeresség. Két kozmetikai kezeléssel (még ha mannát kennek is rád) nem lehet kiváltani a napi szintű ápolást.

Ugyanebben az időintervallumban javaslom a próbasmink elkészítését. Erre azért van szükség, hogy

  • a sminkessel közösen kialakítsátok azt a sminket, amit az esküvődön viselni szeretnél. Nagy könnyebbség, ha nem a nagy napon megy el idő azzal, hogy variálni kell 1-2 dolgot a sminkeden, ha esetleg mégsem tetszik valami.
  • kipróbáld azokat a termékeket, amiket a sminkes használni fog rajtad ezen a fontos napon. A bőrápolás és sminkelés terén az egyediség nagy úr, nem lehet tudni, hogy mi okoz esetleg bőrirritációt, vagy mi az, amit valamiért a bőröd vagy szemed esetleg hosszabb távon nem bír, ledob. A próbasminket viselve tesztelheted, hogy milyen érzés viselni a használt anyagokat.
  • mennyire tartósak rajtad a felhasznált anyagok, különböző fényviszonyokban mennyire tetszik a smink, hogyan kopik, stb.

Azért ebben az időintervallumban célszerű próbasminket készíteni, mert azután, ha odafigyelsz az itt leírtakra, nem várhatóak drasztikus változások a bőröd állapotában: nem leszel sokkal barnább a szolizástól, nem esel át egy agresszív hámlasztáson, nem tetováltatsz stb.

Vigyázat!

A kitűzött időponthoz közeledve se hanyagold a rutinod, viszont azt javaslom, hámlasztani már legkésőbb csak az esemény előtt egy héttel hámlassz a biztonság kedvéért.

Jobb elkerülni mindennemű irritációt, felesleges bőr stresszt a nagy nap előtt, ezért tartózkodj az új termékek próbálgatásától is az esemény előtti héten és csak olyasmit használj, ami már bevált. 

Ugyanígy, ha szolizol vagy napozol is, az utolsó hetekben már inkább hanyagold. Egyrészt idő kell a bőrödnek, hogy megnyugodjon, másrészt az UV fény hatására megváltozott bőrszín alakulhat az idő múltával. Jobb itt is elkerülni a kellemetlen meglepetéseket. Ugyanez vonatkozik az önbarnítóra is.

Nyilván elkerülhetetlen jelenség, mégis muszáj kiemelnem a stressz kerülésének fontosságát. Sajnos egy-egy nagy ünnep előtt (de a mindennapi életünk során is) óhatatlan, hogy stresszelünk, de próbáld ezt kordában tartani. A testmozgás, légzőgyakorlatok, relaxáció és az énidő jótékonyan hatnak a pszichés állapotunkra és csökkentik a stressz szintet - itt újra összefonódik a szépségápolás és mentálhigiéné. :)

A másik, köztudott dolog: a bő folyadékfogyasztás pozitívan hat a bőrképre, nem mellesleg a stressz-szint alakulásában is szerepe van a hidratáltságnak, ezért az utolsó héten figyelj oda arra, hogy elegendő vizet fogyassz (minimum 2 liter/nap, de inkább legyen több). 

Az esküvő előtti este

Az alvás gyakran elkerül bennünket, amikor valamit nagyon várunk, valami miatt izgulunk, pedig tudjuk, hogy egy jó alvás felér ezer arckezeléssel. Tudom, hogy ez sem gombnyomásra működik, de hagyj magadnak elég időt a minőségi alvásra az esküvő előtti éjszaka. Ha pedig az izgalomtól aludni nem is tudsz, pihentesd a szemed a sötétben és próbálj relaxálni. Ha az előző héten ez nem is sikerült, az esemény előtti napon igyál rengeteg vizet, ez is meg fog látszani az arcodon. Illetve tegyél fel egy ragyogást fokozó, tápláló arcpakolást, ami amellett, hogy kicsit ki is kapcsol és segíti a ráhangolódást az esti pihenésre, ad egy utolsó pozitív löketet a bőrödnek.

A várva várt alkalom napján pedig add át magad az eseményeknek, próbáld élvezni a készülődés folyamatát és rábízni magad az általad felkért szakemberekre. A sminkesed mindent meg fog tenni, hogy a körültekintő felkészülés ellenére esetleg mégis felmerülő bőrproblémákat ellensúlyozni tudja a bőrelőkészítéssel.

Jó készülődést!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.