A kozmetikumok felelősebb megválasztásához adtam már néhány tippet egy korábbi cikkben, amiben az állatkísérlet-mentes (azaz cruelty-free, CF)  termékek is említésre kerültek. Most kicsit részletesebben összeszedtem a szerintem legalapvetőbb tudnivalókat a témában, és adok néhány támpontot, amelyek alapján én magam is próbálok eligazodni, ha vásárlásra adom a fejem.

Ha CF, egyből zöld is?

Félreértés ne essék, a termék attól, hogy CF, még nem lesz automatikusan „környezetbarát”. Sem a gyártási folyamatai, sem az összetevői, sem a csomagolása nem feltétlenül felel meg az „eco friendly” jelzőhöz tartozó feltételezett elvárásoknak. DE! A gyártók az állatkísérlet-mentesség felé való elmozdulással adhatják első körben tanújelét annak, hogy „felelős” vállalattá szeretnének válni. Hogy előnyben részesítik az elavult és nem is igazán hatékony tesztelési módszerekkel szemben az új, innovációkon alapuló alternatív tesztelési módokat. Ezt az elmozdulást szeretnénk tovább erősíteni, ezért érdemes a vásárlásunkkal CF márkákat támogatni.

Na de mit válasszunk?

Európában törvény írja elő az alternatív módszerek előnyben részesítését a kozmetikumok gyártása során, ezért európai gyártású terméknél jó esélyünk van arra, hogy a termék CF. Viszont, noha elvileg változások vannak most Kínában is az állatkísérletezési kötelezettség ügyében, az alapvetés az, hogy a kínai piacra importáló márkák termékeit a kínai törvények értelmében kötelező forgalomba hozatal előtt állatokon tesztelni.

Én ezen ökölszabályok figyelembe vételével választok:

  • európai gyártású termék jó eséllyel CF,
  • ha a márka Kínába importál, nem CF,
  • a hazai drogériák (dm, Rossmann) saját márkás termékei általában CF-ek,
  • egy termék akkor CF, ha a gyártója maga is CF, ezért inkább a gyártónak nézzünk utána, és ne csak az adott terméken látható jelzésekre hagyatkozzunk.

Tuti tipp: 

Ha biztosra akarsz menni, és az utánajárást is megspórolnád, akkor válassz magyar terméket*. Magyarországon törvény tiltja a kozmetikai célú állatkísérletek végzését, ráadásul a magyar termékek vásárlásával több legyet üthetsz egy csapással. CF terméket vásárolsz, miközben hazai vállalkozásokat támogatsz, ráadásul a termékek szállításából fakadó környezetterhelést is nagy mértékben csökkented.

(*HELYESBÍTÉS: az önmagában, hogy a készterméket (vagy az összetevőket) itthon nem teszteli állatokon az adott gyártó, sajnos nem jelenti automatikusan, hogy CF-nek is minősül a márka. Előfordul ugyanis, hogy az alapanyagot külföldről, olyan beszállítótól szerzik be a gyártók, ahol viszont tesztelik az anyagokat állatkákon... Igen, ez egy végeláthatatlannak tűnő loop, ezért szuper, hogy egyre több forrásból tudunk tájékozódni - ehhez kell viszont az akarás.)


Az állatkísérlet-mentesség egy hatalmas témakör, ráadásul a cégeknek -tekintettel a felelős vállalatok felé irányuló növekvő vásárlói érdeklődésre- érdeke, hogy állati kegyetlenségtől mentes gyártóként állítsák be magukat. Éppen ezért, a márkák honlapján található információk gyakran lehetnek félrevezetőek, és sajnos nem támaszkodhatunk teljes mértékben ezekre az ígéretekre. Az eligazodáshoz szerencsére több megbízható forrás áll rendelkezésünkre, akik alapos utánajárással vizsgálják meg az egyes gyártókat állati kegyetlenség szempontjából, és teszik közzé az információkat. A CF (és nem CF) vállalatokról és márkákról folyamatosan frissülő listákat, illetve rengeteg érdekes és tényfeltáró cikket találtok a témában a Cruelty-free Beauty, és a crueltyfree.hu oldalakon. Mellettük ajánlom még tájékozódásra Cruelty Free Kitty, valamint Cruelty Free UK oldalát (mindkettő angol nyelvű).

A napról-napra egyre nagyobb kozmetikai ipar útvesztőjében való eligazodáshoz szinte elengedhetetlen, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a vásárlói döntéseinkre. És minél többet tudunk, mint vásárlók, annál átláthatóbbá és felelősebbé kell hogy váljanak a gyártók is, akik mellett vásárlásunkkal letesszük a voksunkat. Ennek a folyamatnak az egyik első lépcsőfoka az állatkísérlet-mentes gyártók támogatása.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.