Hulladéktények

Az ERUOSTAT 2016-os adatai szerint Magyarország összes hulladéktermelésének 18 %-át a háztartások termelik. Ezt csak az építőipar és az "egyéb" gazdasági tevékenységek körözik le 20 % fölötti értékeikkel. 

Egy idei forrás szerint a világátlag a naponta termelt hulladékmennyiségben egy főre vetítve kb. 73 dkg, azaz közelít az egy kilóhoz. Naponta!

Végezzünk egy egyszerű becslést, és szorozzuk fel ezt az értéket:

  1. egy hét alatt: 7 x 73 dkg = 511 dkg, azaz 5,11 kg
  2. egy hónap alatt: 30 x 73 dkg = 2190 dkg, azaz 21,9 kg
  3. egy év alatt: 365 x 73 dkg = 26 645 dkg, azaz 266,45 kg!

Ez egy megtermett házisertés súlya...

Zavarba ejtő, igaz? 

Ráadásul a legtöbb cikk és jelentés arról számol be, hogy az esetek többségében az egyébként külön-külön kezelhető hulladéktípusok (pl. szerves hulladék, újrahasznosítható hulladék, veszélyes hulladék stb.) szétválogatás nélkül kerülnek a szemetesekbe, onnan pedig a hulladékégetőbe, holott ez lehetne másként!

Egy fürdőszobai példa: egy 2015-ös felmérés szerint a kozmetikai szerek kb. 60%-a műanyag csomagolásba kerül, mégis, a kiürült flakonoknak és tégelyeknek csak 14 %-a kerül újrahasznosításra. Bár tudjuk, hogy nem minden műanyag hasznosítható újra, mégis az lenne az első feladat, hogy amit lehetséges, azt szelektáljuk! 

Minden egyes "Hogyan élj környezettudatosabban néhány egyszerű lépésben" című cikkbe belekerül az apró lépések, és mindenekelőtt a körültekintőbb, mérsékeltebb fogyasztás fontossága. Én is úgy gondolom, hogy egy kis odafigyeléssel kézzelfogható eredményeket érhetünk el például a hulladékcsökkentés terén is.

Éppen ezért szeretnék megmutatni egy egyszerű módszert, amivel szórakoztató és izgalmas módon követheted és kalkulálhatod ki a saját éves fürdőszobai hulladéktermelésed. Ez pedig nem más, mint a hulladékdokumentáció.

Mi az a hulladékdokumentáció?

A hulladékdokumentáció a megfigyelést szolgálja. Azt, hogy konkretizálni tudd, Te pontosan miket dobsz ki, azaz mi mindent használsz rendszeresen, és hogy reflex-szerűen hogyan kezeled a hulladékaidat. Lehet a teljes háztartásra vonatkozó dokumentációt készíteni, de első lépésként talán kisebb falat valamelyik háztartási területre koncentrálni. Utána a sémát már tovább tudod vinni.

Miért jó, ha megfigyeled, mi kerül a fürdőszobai szemetesbe?

  • Bár fentebb kikalkuláltunk egy átlagos adat alapján egy egy főre vetített éves hulladéktermelést, de ez egyrészt a teljes háztartásra vonatkozik, másrészt, ebből nem derülnek ki a hulladéktípusok és azok arányai. Éppen ezért, a fürdőszobai hulladékaid megfigyelésével konkrétabb infókat kaphatsz a saját fogyasztási szokásaidról.
  • Mikor a kezedben lesz egyhavi "jelentés" a hulladéktípusaiddal, sokkal könnyebben meg tudod majd határozni azt, hogy
    1. milyen anyagokat dobsz ki, ezeket hogyan tudod csoportosítani és szelektálni, hogy kevesebb szemét kerüljön az általános kukádba (pl. miből választhatsz komposztálható változatot, milyen kedvenc termékedet tudod szelektálni).
    2. milyen kozmetikumokat használsz, és belőlük mennyit. Ha eddig fel sem tűnt, hogy valami nagyon gyorsan fogy, most feltűnhet.
    3. a fogyasztásodat megfigyelve elképzelhető, hogy nem fogsz mindent újravásárolni, amit elhasználtál, vagy ha igen, akkor lehet, hogy már több szempontot is figyelembe fogsz venni a beszerzésnél.
  • Ha szereted a szemléletes dolgokat és vizuális típus vagy, netalán naplót vezetsz, vagy csak imádsz feljegyzéseket készíteni, akkor a dokumentáció vezetése szórakoztató lesz a számodra.
  • Tudni, hogy honnan indulunk, nagyon jó alapot ad az apró lépésekhez, ráadásul nagyon motiváló lesz látni mindazon apró változtatásokat, amiket megtettél, hogy ritkábban teljen meg a szemetes!
  • Az egyhavi megfigyelést bármeddig folytathatod, és ugyanezt a módszert alkalmazhatod a konyhában, és más területeken.

Hogyan kezdj hozzá

Sokféleképpen dokumentálhatod a napi hulladéktermelésed. Vezetheted egy naplóban, vagy naptárban, címszavakban felírva, hogy mit dobtál ki, hova dobtad ki. Fűzhetsz hozzá jegyzeteket, terveket, hogy legközelebb mivel fogod helyettesíteni azt a terméket, aminek a csomagolása ma a szemétbe került. Készíthetsz fotókat, ezeket feliratozhatod, nyomtathatod, ragaszthatod, vagy egyszerűen csak a telefonodban tárolhatod dátum szerint. Az a lényeg, hogy számodra áttekinthető legyen a dokumentáció, tudd követni, és egyszerűen olvasni tudj belőle.

Példa: Kump Edina, a hulladekmentes.hu szerzője is vezetett hulladékdokumentációt, amire vess egy pillantást, mielőtt belevágnál a saját projektedbe!

Én az átláthatóság és egyszerűség híve vagyok, ezért készítettem egy segédletet, amiben strigulázással tudod vezetni, hogy milyen hulladéktípusból mennyi került a szemetesedbe, valamint néhány tippet is találsz benne a fürdőszobai hulladékok csökkentéséhez.

Töltsd le a segédletet ingyen!

Így használd:

  • Fontos, hogy ne készülj rá a dokumentálásra. Nem kell szelektálással, és hulladékmentes eszközök beszerzésével kezdened. A dokumentálás ideje alatt persze kipróbálhatsz hulladékszegény megoldásokat, sőt! De ne feledd, a lényeg, hogy a mindennapi, valós életedhez kapcsolódó hulladéktermelésről képet kapj.
  • Nem az a cél, hogy a szemetedben turkálj utólag, hanem hogy amikor kidobsz valamit, rögtön fel is jegyezd azt magadnak! Ezért a doksit tedd kézhez: függeszd ki, vagy tedd a fürdőszoba szekrénybe, hogy rögtön használni tudd.
  • Érdemes legalább egy hónapot lekövetned, az éves mennyiséget ebből már meg tudod becsülni.

Így töltsd ki:

  • Vezesd fel a kitűzött egy havi időintervallumot a táblázatba.
  • Amikor kidobsz valamit, húzz egy strigulát a megfelelő rubrikába (pl. samponos flakon - egy strigula a flakonok rubrikájába).
  • Hó végén (vagy a vizsgált időszak végén) összesítsd a strigulákat, így megláthatod, hogy mi termelte a legtöbb hulladékot a fürdőszobában. A doksi második oldalára ezt fel is tudod vezetni, és jegyzetelhetsz a tapasztalataidról, terveidről.
    • A havi számokból próbálj egy évre kalkulálni. Pl. Lehet, hogy pont kidobtál egy fogkrémet, de egy tubust több ideig használsz, saccold meg, egy év alatt hogyan alakul a szeméttermelésed!
    • Ha pontosabban is érdekel ez az adat, akkor vezesd tovább a hulladékokat. 3 havi adatból már egész pontosan meg tudod kapni, hogy mennyi szemetet termelsz!
  • A doksi harmadik oldalán találsz néhány tippet, amelyek kipróbálásával csökkentheted a fürdőszobai szemetes terheltségét!

Remélem, felkeltettem az érdeklődésed, és szívesen vágsz bele - pláne így az év végi, értékelős időszakban egy ilyen projektbe! Használd örömmel a letölthető doksit, és ha van kedved, oszd meg a tapasztalataidat a Facebookon vagy az Instán #glindagreen hashtagekkel!


Források:

https://www.dumpsters.com/blog/us-trash-production

https://hulladekmentes.hu/rolam/hulladekdokumentacio/

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Waste_statistics/hu#A_keletkez.C5.91_hullad.C3.A9kok_teljes_mennyis.C3.A9ge