Japán manikűr technika


A zöldülés felé a körömápolási módszereinken keresztül is elindulhatunk.  Ha neked is nagyon tetszenek a rövidre vágott, manikűrözött, csupasz körmök, de szeretnéd kicsit mégis felturbózni őket, akkor a következő sorok Neked szólnak! Van egy igazi klasszikus módszer a natúr körmök ápolására, amitől nemcsak szépek és fényesek lesznek, de állítólag a szerkezetük is javul hosszabb távon. Ez a módszer a japán manikűr.

Az eredetileg 2 fázisú eljárás a japán arisztokrácia misztikus világából maradt ránk. Az első fázisban a köröm felbolyhosítása után egy méhviasz alapú pasztát kell belepolírozni a körömlemezbe egy szarvasbőr polírozóval. (Igen, természetes a módszer, de nem vegán-kompatibilis.) A méhviasz, beépülve a körömlemezbe és kitöltve annak egyenetlenségeit, erősíti, táplálja azt, és nem mellesleg gyönyörű fényt ad neki. Ráadásul a viasz víztaszító hatásánál fogva a köröm ellenállóbbá is válik, hiszen kevésbé puhul fel vizeskedés közben. A második fázis a talkumos polírozás, szintén szarvasbőr polírozóval. Ez a por bezárja a méhviaszt a körömlemezbe, így téve tartóssá a fényességet és az ápoló hatást akár 2-3 hétre is.


A talkumról

A talkum (talc) egy elég kettős megítélésű anyag. A por állagú magnézium-szilikát-hidrát mind a kozmetikai iparban, mind az élelmiszeriparban használatos mint térfogatnövelő, töltőanyag, és csomósodásgátló anyag. Fontos tudni róla, hogy az emberi szervezet nem tud vele mit kezdeni, így átalakulás nélkül ürül ki. (Forrás: tudatosvasarlo.hu) Korábbi vizsgálatok talkum-mintákban azbeszt nyomokat azonosítottak, illetve érték további rágalmak is az egészségügyi kockázatával kapcsolatban. Ezek azonban mind megcáfolásra kerültek. Ma az amerikai FDA (Food and Drug Administration) szervezet biztonságos anyagnak minősítette, így tehát a tudományos állásfoglalás jelenleg az, hogy a kozmetikumokban használt talkum nem jelent egészségügyi kockázatot. (Forrás: a Paula's Choice márka online összetevő-szótára)


Én egy egyfázisú készletet alkalmaztam most, amivel egy pasztát kell bedolgozni a körmökbe. Ez egy otthoni, egyszerűsített változat, ami kevesebb időt vesz igénybe. Én azért is választottam ezt, mert a paszta, összetétellistája alapján állati eredetű összetevőt nem tartalmaz.


Otthoni japán manikűr eredménye

A paszta összetétele

Természetes, de mennyire?

Noha a japán manikűrt, mint természetes körömápolási módszert tartják számon, ez kissé megtévesztő lehet (ahogy szerintem az "organikus körömlakkok" világa is az). Kétségtelenül természetes eredetű módszer, amely természetben előforduló anyagok használatán alapszik. A ma forgalomban lévő japán manikűr termékek összetételében azonban találunk nem túl természetközeli összetevőket is. Ez speciális funkciójú kozmetikumoknál gyakorlatilag elkerülhetetlen, mert a megfelelő működés és a jó eltarthatóság alapelvárás ezekkel a termékekkel szemben, tekintve, hogy valamilyen természetellenes hatást várunk el tőlük (pl. köröm színezése, fényesítése, haj világosítása stb.).  Azért írok pár sort a paszta összetevőiről, hogy lássuk, a "természetes" címke alatt bizony nem zöld pázsit, virágos rét és zümmögő méhek várnak, hanem más is, amitől nem feltétlenül kell megijedni, de amivel sosem árt tisztában lenni.


A "méhviaszos" jelzővel ellátott pasztában csak hátulról a harmadik helyen áll a méhviasz, azaz elég kis mennyiségben van jelen a termékben. 
Forrás: Kremmania.hu


Az egyfázisú és a kétfázisú szett pasztájának a méhviasz helyett egyaránt fő összetevője a nyelvtörő Diatomaceaus Earth, polgári nevén kovaföld, vagy "kavicsföld". Erősítő, szilárdító hatása van a kötőszövetekre, így a körömlemezre is. Ez tehát a körömerősítő komponens. Ennek kiegészítésére az egyfázisú paszta tartalmaz még 2-féle vízmegkötő és hidratáló anyagot, vizet és 3-féle tartósítószert, amikből 2 erős lúgos kémhatású pH-szabályozó anyag. Amivel több a kétfázisú szett pasztája ennél: egy sárga és egy piros színezék, paraffin (viaszos bőrpuhító hatású kőolaj-származék), méhviasz és lanolin (gyapjúzsír, tehát állati eredetű hidratálóanyag).


Mikor válassz japán manikűrt?

Alapvetően hosszas műköröm, vagy géllakk-viselés utáni körömerősítő módszerként ajánlják, kúraszerűen, legalább egy hónapig 1-2 hetente megismételve a kezelést. Emellett jó körömápolási és szépítési lehetőség lehet azoknak, akik munkájuk, egészségügyi vagy más okok miatt nem tudnak vagy nem akarnak körömlakkot, géllakkot vagy műkörmöt viselni, de szeretnének tartósan fényes, ápolt körmöket.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.