Avagy mennyi az annyi a zöld kozmetikumokban?

Natúrkozmetikai minősítésekkel foglalkozó cikksorozatom második részében néhány minősítési feltételt, és konkrét minősítést szálazok szét.

A minősítések létjogosultsága és funkciója

Noha a környezet- és egészségtudatos vásárlók egyre nagyobb rutinnal járnak utána egy-egy gyártónak vagy terméknek, mégis nagy segítséget jelenthetnének a megkülönböztető jelzések a termékeken. Ezt a segítő, informáló funkciót töltik be a natúrkozmetikai minősítések, melyeket logók formájában találunk meg a csomagoláson. A minősítések feltételrendszere általában a termékek összetételére és gyártási folyamatára vonatkozik. A certifikáció logója tehát azonnali információt szolgáltat a fogyasztónak a termék paramétereire vonatkozóan.

Ezek az alapvető információk általában a következők:

  • A natúrkozmetikumokat nem tesztelik állatokon, sőt, egyre jellemzőbb módon az állati összetevőket is nélkülözik. A teljes mértékben állatkísérlet- és állati összetevőktől mentes termékek folyamodhatnak a Vegan minősítésért.
  • A termékek előállítása során a gyártó gondot fordít a fenntarthatóságra. Ez jelentheti például azt, hogy fenntartható forrásból származó alapanyagokat használ (pl. a környező ökoszisztémára való tekintettel megtervezett és telepített kókuszpálma ültetvényekről származó kókuszolajat), vagy a újrahasznosítható anyagból készíti a csomagolást.
  • Az összetevők között bizonyos allergén, vagy az egészségre ártalmasnak ítélt anyagok nem találhatóak meg (pl. szilikon, kőolajszármazékok, talkum), míg az összetétel magas százaléka természetes vagy természetazonos anyagokból áll.


A minősítés folyamata

Az egyes minősítések megszerzéséhez a termékeknek (márkáknak) szigorú ellenőrzésen kell átesniük, mely érinti a termék összetételének és gyártási folyamatának (beleértve általában az egész ellátási láncot), csomagolásának a vizsgálatát. Amennyiben az adott termék megfelel az előírásoknak, úgy a gyártó engedélyt kap a minősítés logójának feltüntetésére a csomagoláson. A minősítési eljárást minden esetben erre szakosodott piaci résztvevők végzik magas eljárási díj fejében, ezért a certifikációkat sok kritika is éri. Valóban, bár segítségére vannak a fogyasztónak, mégsem elég teljes mértékben a logókra és piktogrammokra támaszkodnunk. Bizonyítja ezt az is, hogy az utóbbi években számos visszaélésre, ellentmondásos esetre derült fény.

Például a Fa szépségápolási márka egyik 2018-as kampányában a Vegan tanúsítvány logójával hirdette az új termékét. Az eset nagy port kavart vegán körökben, mert bár a termék maga valóban lehet állati összetevőktől mentes, ám a Vegan tanúsítást a logika szerint olyan márka nem kaphatná meg, melynek az állatkísérlet-mentessége nem teljesül.[1]

A kép forrása: cruelty-free-beauty.hu (Juhász 2018)


Érdekességek néhány nemzetközi natúrkozmetikai minősítésről

A NaTrue volt az a szervezet, amely hivatkozva a fokozódó átláthatatlanságra, egy szigorított, európai szintű, egységes szabályozási rendszer bevezetését kezdeményezte. Az európai natúr- és biokozmetikum gyártókból létrejött szervezet elsődleges szándéka, hogy a profitérdekelt minősítő szervezetek helyett, egy pártatlan szakértőkből létrejövő európai platform határozza meg azt az irányadó feltételrendszert, amely egy etikailag és ökológiailag szigorúbb szabályozáson keresztül tudja biztosítani a magasabb minőséget a natúrkozmetikai piacon.


Ezzel párhuzamosan a náluk jóval megengedőbb és lazább minősítési rendszerrel dolgozó szervezetek maguk hoztak létre egy közös szabványt, melyet COSMOS névre kereszteltek. Ez azonnal meg is kezdte működését, 2010-ban pedig már több mint 1000 cég 10 000 termékét minősítette, szemben a NaTrue párszázas termékpalettájával. (Markovics 2010)

Látható tehát, hogy a minősítések világát is a piaci verseny és a profitteremtés nem titkolt érdeke irányítja. Ezért egyre fontosabb, hogy a vásárló ne csak a csomagoláson látható logókra hagyatkozzon. Ahhoz, hogy a fogyasztók tudatosabb vásárlói döntéseket hozhassanak, nagyon fontos az iránymutatás és szemléletformálás.


Az ECOCERT a fentebb említett COSMOS minősítési rendszer létrehozói között szerepel. Emellett a saját tanúsítványával több, mint 1000 vállalkozást támogat.

A francia szervezet 3 alapvető feltételt szab a minősítéseinek megítéléséhez.

A megújuló forrásból származó összetevők, és a környezetbarát termelési eljárás vizsgálata során

  1. Kiszűrik a génmanipulált összetevők, parabének , fenoxyetanol, nanorészecskék, szilikon, PEG-ek5, szintetikus illatosítók és színezékek, illetve állati eredetű összetevők jelenlétét (kivétel tej, méz stb.).
  2. Ellenőrzik a csomagolás biológiai úton történő lebonthatóságát vagy újrahasznosíthatóságát.
  3. Az organikus gazdálkodásból származó természetes összetevők arányának minimuma a terméken belül a konkrét minősítéstől függ.

Mindkét ECOCERT minősítés típusnál előírás, hogy az összetevők 95%-ának természetes forrásból kell származnia.

A "Természetes és organikus" minősítés megszerzéséhez az összetétel 95%-ának növényi alapúnak kell lennie, súly szerint 10%-nak pedig organikus gazdálkodásból kell származnia.

A "Természetes kozmetikum" minősítés megszerzéséhez az összetétel 50%-ának növényi alapúnak kell lennie, súly szerint 5%-nak pedig organikus gazdálkodásból kell származnia.

A megfelelőséget az ECOCERT kijelölt auditorai állapítják meg helyszíni ellenőrzés során. (ECOCERT 2019)


Egyéb natúr minősítések jelzései

Venni, vagy nem venni? Ez itt a kérdés.

A natúrkozmetikai kínálat folyamatosan növekszik, csak úgy, mint a kozmetikai ipar maga. A szintetikus, professzionális vagy luxus termékek mellett egyre nagyobb piaca lesz a natúrkozmetikai minősítéssel rendelkező készítményeknek. A bővülő kínálat vásárlói tájékozottságot igényel, amelynek egyre több fogyasztó eleget is tesz a tudatosság jegyében. A vásárlási döntések meghozatalában segíthetnek a natúrkozmetikai tanúsítványok, melyek indikátorként szolgálnak a piacon. Mivel a minősítések kibocsátása és megszerzése a gyártó és minősítő cégeknek egyaránt piaci érdeke, a tudatos vásárláshoz érdemes alaposabban utánanézni az egyes minősítések megszerzési feltételeinek. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.