Idegenkedsz a zöld kozmetikumoktól és kencéktől? Egyrészt nyugi, el fog múlni, mert egyre több és több öko kence érkezik a piacra. Hamarosan hozzád is elérkezik a „Nagy Öko”, ami meggyőz majd arról, hogy ezek a termékek is szuperek lehetnek, és teljes értékűen helyettesíteni tudják a szintetikus anyagokat.

Ha viszont egyelőre még ódzkodsz a zöldektől, mert félsz, hogy kipattogsz tőlük, nem éred el velük a kívánt hatást, és amúgy is ragaszkodsz a megszokott márkáidhoz, akkor is vannak lépések, amiket megtehetsz a környezettudatosabb szépségápolás felé.


1. Figyeld a csomagolást!

Válaszd azokat a változatokat, amelyeknek környezetbarát a csomagolása. Kicsavarós szemceruza helyett válassz fából készültet, amit hegyezni lehet. Ugyanannyit tud, sőt, tulajdonképpen higiénikusabb is a használata, és lelkiismeretfurdalás nélkül dobhatod a szemétbe az utolsó pár cm-ét, ami lebomlik majd. Számos márka elérhető már, ami újrahasznosítja a saját csomagolását (vagy legalábbis gondoskodik a saját termékeihez tartozó hulladékok megfelelő kezeléséről). Légy felelős szépség, és válassz bőrápolási termékeket a Lush vagy a Phi kínálatából. Miután elfogynak a kencéid, a dobozkáikat és tégelyeiket visszaviheted vagy visszaküldheted az üzletbe/forgalmazóhoz, és biztos lehetsz benne, hogy ők megfelelően kezelik majd. Egyúttal még ajándékot is kaphatsz jutalmul, amiért ilyen tudatos vásárló voltál. :) Jó példák a környezetbarát csomagolásra a mágneses paletták, amikben a korongokat cserélheted, ha azok kifogytak, így egy-egy palettát évtizedekig is használhatsz, anélkül, hogy felesleges műanyag hulladékot termelnél.


2. Csökkentsd a készleteidet!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy pusztán a „vásárlás öröméért” halmoztuk tele a kosarunkat a drogériában vagy a webshopban, miközben tudván tudtuk, hogy a fürdőszoba polcunk bővelkedik mindenféle olyan termékben, aminek csupán a 20-30%-át használjuk rendszeresen. Na, tedd a szívedre a kezed, és mondd, hogy nem így van… 


Kezdetnek nagyszerű lépés, ha a beruházás (meg a bolt polcai) előtt állva felteszed magadnak a 3 bűvös kérdést:

  1. Kell ez nekem? – Tetszik igazán, vagy csak azt gondolom, hogy trendi/menő/vagány, netalán láttam már a barátnőmnél is stb.? Valóban szükségem van rá?

  2. Megéri ez az árát? – Űrtartalom, származás, a termék jellege, márka stb. alapján objektíven megéri-e az árát? Nekem, saját magamnak megéri az árát (azaz tetszik annyira, van rá annyira szükségem, hogy kifizessem érte az adott összeget)?

  3. Fogom és tudom úgy használni, ahogy most gondolom, hogy használni fogom? – Őszintén! Ha ezt most megveszem, mi lesz a sorsa? Csak ki akarom próbálni? Ha igen, hová teszem a terméket, ha valamiért nem jött be?

Amint elkezdesz így gondolkodni és így vásárolni, rá fogsz ébredni, hogy minden 2. termék, amit meg akarsz venni, igazándiból nem szükséges a számodra. Képes leszel összeállítani a saját bőrödhöz, szépségedhez igazítva egy olyan készletet, ami mindent tartalmaz, amire szükséged van, de semmi olyat, amire nincs.



3. Válassz nagyobb kiszerelést!

A készletet csökkenteni, a megvásárolt kiszereléseket növelni érdemes. A maxi méretek választása miatt kevesebbszer kell újat venned a termékből, tehát kevesebb szemetet termelsz. Ráadásul a pénztárcádat is megkíméled, hiszen a nagy kiszerelések vásárlásával anyagilag többnyire jobban járhatsz, mintha kis kiszerelést tennél a kosaradba.



+1. Keresd az állatkísérlet-mentes termékeket!

Európában elvileg a kozmetikai célú állatkísérleteket betiltották, azonban számos márka fizet azért a külföldi piacain (pl. Kína), hogy az adott ország termékbevezetés előtt állatokon tesztelje a különféle kencéket. Az interneten rengeteg rémséges fotót és videót látni szegény állatkák mostoha sorsáról, melyet a szépség nevében mér rájuk az ember. Bízom benne, hogy egyetértünk abban, hogy a kedvtelésünkért túl nagy ár az ártatlan és kiszolgáltatott élőlények kizsigerelése! Keresd a boltok polcain a különböző "állati kegyetlenség mentes" minősítésekkel rendelkező termékeket és márkákat! A téma szakértője Anita, akinek Cruelty Free Beauty - Légy szép állatkísérletek nélkül! nevű blogján sok hasznos információt, többek között egy cruelty free cégeket tartalmazó adatbázist is találhatsz!



A sok öko és bio termék erdejében eltévedni emberi dolog, mindannyiunkkal megesik. A lényeg az, hogy amikor vásárolsz, mindig nézd a kérdést egy másik, nagyobb perspektívából, ahonnan már látható, hogy mennyi mindenről milyen keveset tudunk (szépségipari termékek gyártásának körülményei, a termékfejlesztés folyamata, állatkísérletek, alapanyagok származása, termelése, annak során alkalmazott munkaerő életkörülményei, a csomagolási anyag gyártása, szállítása, sorsa a termék elhasználása után, a termék utaztatása stb. stb. stb. …).


Az első lépés, hogy globálisan gondolkodj, ne csak a terméket lásd a polcon az árcédulájával, hanem mindaz jusson eszedbe, ami kapcsolódik hozzá. Ha a fenti 3+1 lépéssel kezdesz, hidd el, máris sokat tettél az ökológiai szépséglábnyomod csökkentéséért.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.