A megszokott szépségápolási termékeinket azért nem könnyű lecserélnünk zöldebb alternatívákra, mert sok esetben bizonytalanok lehetünk  abban, hogy milyen hatást várhatunk az öko terméktől. Tipikus példa erre a napvédő készítmények sora. A házi készítésű termékekre számtalan receptet találhatunk az interneten, de valóban hatékony védelmet nyújthat egy DIY kence? És egyáltalán, mi a gond a hagyományos naptejekkel? Miért érdemes a megfelelő körültekintés mellett mégis kipróbálni a kézműves vagy házi készítményeket?

Régóta tudott dolog, hogy a bőröregedésért 80%-ban a napsugárzás tehető felelőssé, ráadásul a bőrrák kockázata a napsugárzásnak való kitettség mértékével párhuzamosan nő. Éppen ezért, a fényvédelem kulcsfontosságú szerepet kell hogy betöltsön a szépségápolásunkban, sőt az egészségmegőrzésünkben.

A bőrünket a napsugárzástól védő anyagok lehetnek kémiai, vagy fizikai fényvédők. Előbbiek a bőrbe szívódva fejtik ki a hatásukat. Elnyelik a káros sugárzást, aminek következtében le is bomlanak a bőrben - ezért kell őket újrakenni időről-időre. A fizikai fényvédő összetevők ezzel szemben a bőr felszínén maradva, egy fényvisszaverő réteget képezve óvnak a károsodástól. Mindkét típusú összetevőnek megvannak az előnyei és a hátrányai.



ElőnyHátrány
Kémiai fényvédők
pl. oxybenzone, octinoxát, avobenzone, sulisobenzone
Egyenletesebb bőrvédelmet biztosítanak.
Tartósabban megmaradnak a bőrben az egyszeri felvitel után.
Legtöbbször vízállóak, dörzsölésre nem jönnek le a bőrről.
A bőrről leoldódva károsak a vízi élővilágra nézve, kifejezetten a korallokat károsítják.
Irritálhatják a szemet, a bőrbe szívódva károsíthatják a hormonrendszert.
Fizikai fényvédők
pl. cink-oxid, titándioxid
Többnyire ásványi eredetűek, a bőrről leoldódva sem jelentenek veszélyt az élővilágra.
Mivel nem szívódnak be, kíméletesek a bőrnek, és a szemeknek.
Érzékeny bőrűeknek, gyermekeknek, sőt, pici babáknak is ideális választás.
Általában látható fehér réteget eredményeznek a bőrön.
Nehezebb egyenletes védelmet elérni velük.
Általában nem vízállóak, és a bőrt érő mechanikai hatások nyomán is lejönnek.
A titándioxid belélegezve rákkeltő hatású lehet.


Mivel a fényvédelem nem játék, mielőtt hozzákezdünk az otthoni napvédő keverésbe, legyünk tisztába azzal, hogy:

az otthon készített napvédők faktorszáma gyakorlatilag kiszámíthatatlan lesz.

Otthoni kencekészítés során többnyire grammos mennyiségekkel dolgozunk, míg a kozmetikumgyártásban sokkal precízebben kimért mennyiségekkel számolnak. A kész terméket is számtalan tesztnek, mérésnek vetik alá laborkörülmények között, amire otthon nincs lehetőségünk.

Ha emiatt megbízhatóbbnak érzed a boltban kapható készítményeket (legyen az kézműves, vagy hagyományos, bolti termék), akkor arra érdemes odafigyelned a választáskor, hogy:

  • amennyiben titándioxidot tartalmaz a termék, úgy ne szórófejes változatot vegyél, mert az anyag belégezve rákkeltő lehet.
  • ha inkább a kémiai fényvédőkben bízol, akkor az avonbenzone-t (más néven: Butyl Methoxydibenzoylmethane) keresd az INCI listán, mert ez a legkevésbé ártalmas a vízi élővilágra a jelenlegi kutatások szerint. Ezzel szemben lehetőleg kerüld a Benzophenone-3-at (más néven oxybenzone). 

+ ökotipp: Ha kémiai fényvédőt használsz, és szeretnéd még inkább csökkenteni a naptejhasználatból fakadó szennyezés lehetőségét, csak a beszívódási idő letelte után menj be a vízbe fürödni! Így még kevesebb esélyt adsz annak, hogy a kémiai fényvédő (a nem megfelelő beszívódás miatt) a bőröd mélyebb rétegei helyett az élővízbe jusson.

Akár otthon készíted el saját napvédődet, akár bolti terméket vásárolsz, érdemes körültekintően használnod a kencénket, és biztosítani melléjük a maximális védelmet a bőrödnek:

  • ne aprózd el a használt mennyiséget, az ajánlott mennyiség általában fel van tüntetve a csomagoláson,
  • kémiai fényvédőt általában kétóránként tanácsos újrakenni, a fizikait pedig minden fürdés vagy törölközés után,
  • kerüld a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között, 
  • viselj a bőröd minél nagyobb részét elfedő öltözéket, és kalapot, vagy arcot árnyékoló sapkát. 

Egyetlen termék sem csodaszer, és jelenleg még nincs olyan megoldás, mely 100%-os biztonságot jelentene úgy az egészségünkre és a bőrünkre, mint a környezetünkre. Éppen ezért itt is a fokozatosság és a nyitottság lehet a kulcs. Ha a fenti néhány dologra odafigyelünk, máris sokat tettünk.


Forrás: Tindigo - Szépségreceptek, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Krémmánia

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.