Természetes?

Napjaink nagy talányai közé tartoznak a natúrkozmetikumok. A nevük alapján arra következtethetünk, hogy összetételüket tekintve ezek a készítmények "természetesek". Ez azonban csak bizonyos kitételekkel lehet helyes feltételezés. Vizsgáljuk meg a "természetes" szó jelentését különböző perspektívákból! Alapjában véve minden, a Földünkön eredendően megtalálható anyag természetes: legyen az ásványi, kövületi, növényi, állati, vagy emberi eredetű. Ennek ellenére bár a higany vagy az azbeszt megtalálható az ásványi világban, mégsem ezek az anyagok jutnak eszünkbe a "természetes" szóra gondolva, amit egyébként nagy pátosz leng körül napjainkban. Ha kisebb látószögben, a kozmetikumok szintjén szemléljük a kérdést, azt mondhatjuk, a tiszta növényi olajakat és vajakat leszámítva valójában egyetlen kozmetikum sem igazán természetes. Csak és kizárólag természetes anyagokból biztonságos kozmetikumot nem lehet előállítani. Egyrészt mert a természetes anyagok többnyire nagyon érzékenyek, másrészt mert teljesen természetes és biztonságos tartósítószerek egyszerűen nem léteznek. (lukreciakencei.hu 2014)



A natúrkozmetikumok piaci pozíciója

A natúrkozmetikumok térhódítása egyre csak nő, és ennek megvannak a maga okai:

  • Napjainkban egyre jellemzőbb az aggodalom a kozmetikumokban és élelmiszerekben megjelenő szintetikus anyagok miatt.
  • Ezzel párhuzamosan a természetes összetevők kozmetikai felhasználásával szemben támasztott igény folyamatosan nő.
  • Emellett a piacon megfigyelhető egy általános elmozdulás az etikus fogyasztás irányába, ami lényegében egy új trendnek mondható. (Sahota 2019)

A natúrkozmetikumok tehát azokat a vásárlókat szólítják meg először, akik egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az általános egészségmegőrzésre, csakúgy, mint a környezetvédelem egyéni szinten foganatosítható lépéseire. A natúr termékek fogyasztói kíváncsiak azok összetételére, előállításuk körülményeire és a csomagolásuk újrahasznosíthatóságára is. Ezen felül felismerik a vásárlási döntéseikben rejlő piac-szabályozó erőt, ezért körültekintően választanak a boltok polcairól, törekedve az etikus fogyasztásra. Mint az a Forbes 2018-as cikkéből is kiderül, a kozmetikumok fogyasztói minden vásárlói kategóriában előnyben részesítik az alternatív szépség ideáját képviselő, természetes, nem ritkán helyi vagy felelős gyártású termékeket (Kestenbaum 2018), melyek sok esetben egyébként kizárólag online vásárolhatóak meg. Figyelemreméltó trend az is, hogy napjainkban egyre több nemzetközi márka foglal állást pl. az állatvédelem, vagy a globális felelősség kérdéskörében. Az 1976-os alapítású angol The Body Shop kozmetikai cég pl. 2017. szeptember 7-én tulajdonost váltott. A nemzetközi hírű L'Oréal cégcsoport után a brazil tulajdonú Natura Cosméticos SA -az etikus üzlet, a fenntarthatóság és a pozitív társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett cégcsoport leányvállalatává vált. A nagy horderejű tranzakció a The Body Shopot új pályára állította, melyen a márka az immár 3200 üzletet képviselő cégcsoport égisze alatt az etikus és fenntartható fejlesztés értékeit hirdeti 70 országban. (Juhász 2017) A márka népszerűsége azóta is töretlen, felelős hozzáállásából adódó hírnevét pedig újabb és újabb kampányokkal öregbíti (most éppen azzal a bejelentéssel, hogy hamarosan minden hajápolós flakonjuk indiai szemétgyűjtőktől felvásárolt, újrahasznosított műanyagból fog készülni). (HeyJulie 2019) Mindez jól mutatja, hogy a kozmetikai ipar mindinkább az etikus működés irányába orientálódik.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.